Tips/ Ideeen

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een combinatie van een hypotheeklening en een spaarverzekering. Tijdens de looptijd kan je maandelijks sparen in een kapitaalverzekering voor het aflossen van jouw hypotheek. Aan het eind van de looptijd kan jij met de kapitaalverzekering jouw hypotheek aflossen. Hierdoor is jouw rentevergoeding gelijk aan jouw hypotheekrente.

Tips & tricks

Bij het aansluiten van een spaarhypotheek is het altijd goed om meer te weten. Hierbij enkele tips die u kunt gebruiken:

  • Doordat de hypotheek- en spaarrente aan elkaar zijn gekoppeld, komt een spaarrekening bij een hoge hypotheekrente voordeliger uit.
  • Ten tweede is het belangrijk dat jij weet bij welke maatschappij jij een spaarhypotheek aansluit en aan welke soort hypotheek jij begint. Het is namelijk zo dat het je financieel duurder zal kosten wanneer jij wilt overstappen naar een ander. Doordat de rente van de hypotheek en het sparen gekoppeld is, kan dit ervoor zorgen dat je bij een lagere hypotheekrente een hogere premie zal moeten inleggen om jouw doelkapitaal te behalen.
  • Als derde tip is het goed om te weten dat de belastingwetten rond de spaarhypotheek hetzelfde zijn als die van een levenhypotheek.
  • Heb jij vóór 2013 een spaarhypotheek afgesloten? Dan kan jij alsnog met jouw oude spaarhypotheek verhuizen in jouw nieuwe woning. Vermeldenswaardig is dat jouw lopende hypotheek niet verhoogd kan worden of kan worden verlengd.  Wil jij toch een verandering in brengen? Dan zal jij de rest van jouw spaarhypotheek moeten overhevelen tot een annuïtaire of lineaire hypotheek.
  • In vergelijking met andere hypoteekvormen heeft het extra aflossen bij een spaarhypotheek minder voordelen, vooral rondom de belastingen. Kies je ervoor om toch extra geld te storten in je polis? Dien je wel rekening mee te houden dat je geld zal vaststaan en pas vrijkomt wanneer jouw hypotheek afloopt. Het geld wordt gebruikt om jouw hypotheek te betalen. Jouw kapitaal mag niet hoger zijn dan hetgeen vooraf is bepaald.
  • De mensen die letten op hun centen kunnen van deze spaarhypotheek gebruik maken. Met deze vorm van hypotheek heb je baat aan constante kosten, een gegarandeerd bedrag aan het eind van de looptijd en dus veel zekerheid. Mensen die pas van start gaan, kunnen dus uit een spaarhypotheek voordeel halen.

Het aansluiten van een hypotheek vergt heel wat! Je zal voor een lang periode aan een verplichting moeten voldoen. Het is daarom belangrijk dat jij goed geïnformeerd bent omtrent de verschillende vormen van hypotheken. Maak gebruik van onze informatie en kies de juiste spaarhypotheek die bij jou past!