Jong zijn betekent niet alleen dat je geld moet uitgeven aan wandelen en vliegtickets. Heb je ook gedacht over een woning? Je toekomst? En denk niet dat je jong bent en niemand een hypotheek voor je zou willen afsluiten. Een startershypotheek is precies voor jou gemaakt. Wil je meer weten hoe het in elkaar zit als je met een startershypotheek jouw eerste droomhuis wilt kopen? Lees dan door en maak zelf een goede keuze.

Startershypotheek?

De term zegt al veel wat het woord betekent. Het is een hypotheek voor mensen die hun eerste koopwoning willen financieren. Ik geef een voorbeeld; stel je hebt jouw droomhuis gezien en die kost 190.000 euro. Je gaat naar de bank en je kan aan de hand van jouw inkomen maar 160.000 euro krijgen (bankhypotheek 160.000 euro). Je geeft het dan op, want je komt 30.000 euro te kort. Dat zou het geval zijn voor de komst van de startershypotheek. Met de startershypotheek hoef je nu jouw droom niet op te geven. In sommige gemeenten heb je de mogelijkheid om aanspraak te maken op een startershypotheek. Het tekort van 30.000 euro, zou je dan kunnen lenen bij de gemeente. Let wel dat dit een schatting is, maar elke gemeente heeft zijn eigen maximum en voorwaardes.

Jij kiest zelf welke type lening je hierbij wilt. Je kan kiezen uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Het maakt niet uit welke vorm je kiest, onthoud dat je de hypotheekrente mag aftrekken van je inkomstenbelasting. De financieel adviseur helpt je hiermee. Er zal bij alle geldverstrekker van startershypotheken voor je gekeken worden en ook bij je eigen bank. Doe dit niet alleen en vraag hulp aan een professionele hypotheker.

Voordelen van een startershypotheek

Het allerbelangrijkste voordeel van een startershypotheek is dat je nu wel jouw droomhuis kunt kopen en die niet hoeft op te geven. Een andere groot voordeel is dat je bij het sluiten van de starterhypotheek met de gemeente, geen rente hoeft te betalen over de eerste drie jaren. Je hoeft ook gedurende de eerste 3 jaren niet af te lossen. Je lost dan de eerste 3 jaren alleen de starterslening die je bij de bank hebt genomen af, dus over de 160.000 euro. Ook de rente die je betaald wordt alleen over de 160.000 euro berekent de eerste 3 jaren. Na de 3 jaren vindt er een evaluatie plaats en zal er gekeken worden of je genoeg draagkracht hebt om te beginnen met het aflossen van de startershypotheek (30.000 euro). Dit hypotheek model is speciaal voor jongeren ontwikkeld, omdat er van hun verwacht wordt dat hun inkomen de komende jaren alleen maar zal stijgen. Wanneer je jong bent hebt je genoeg energie om geld te verdienen, toch? Dat is immers wat de banken denken.

Begin met een starterwoning

Een starterswoning is een kleinere woning die als eerste woning is gekocht. Starterswoningen hebben meestal twee slaapkamers of minder. Of als je met geluk een 3 kamerwoning hebt gevonden, zijn het hele kleine slaapkamers. Ze hebben meestal ook niet alle voorzieningen die je zou willen of ze bevinden zich misschien op een minder dan ideale locatie. Dit is een populaire optie bij jongere huizenkopers omdat het minder duur is en je het kunt krijgen zonder jaren te wachten om te sparen voor een aanbetaling. Het kopen van een starterswoning kan je de kans geven om geld te besparen en tegelijkertijd te sparen voor een grotere familiewoning. Zodat wanneer je jouw gezin hebt je altijd jouw woning snel en gemakkelijk kan upgraden. Als je jong bent moet je ergens een stap maken voor een goede toekomst. Als je dat niet doen, zal je op oude leeftijd realiseren hoeveel tijd en geld je hebt verspild. Nu ben je jong en heb je veel opties. Maak gebruik ervan. Profiteer van het ‘jongzijn’. Dit zijn je gouden kansen van het leven.