Je eerste huis kopen is een hele grote stap. Het kost veel tijd, energie en kennis. Vaak krijg je veel informatie over je heen en zie je de bomen door het bos niet meer. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moet weten en regelen als je je eerste huis koopt.

Hypotheek

Een van de belangrijkste zaken van een huis kopen is je hypotheek. Het is handig om van tevoren te weten hoeveel je maximaal kan en wil lenen. Op deze manier kan je gerichter naar huizen zoeken en weet je hoeveel je kunt bieden.

Daarnaast is het goed om te weten wat voor soorten hypotheken er zijn. Dit zijn de meest voorkomende hypotheken:

  • Annuïteitenhypotheek: je betaalt zolang de rente vaststaat, iedere maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat voor een deel bestaat uit rente en een deel is aflossing. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af, later is dit omgekeerd.
  • Lineaire hypotheek: je betaalt een vast bedrag per maand aan aflossing. Het bedrag aan rente daalt elke maand. Het totale maandbedrag daalt hierdoor ook elke maand. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder, maar over de looptijd goedkoper.

Vergelijk ook hypotheken bij verschillende aanbieders. Op die manier kan je geïnformeerd een juiste keuze maken voor het soort hypotheek en rentepercentage.

Verzekeringen

Goed verzekerd zijn als je een huis hebt of een huis koopt is erg belangrijk. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering of een opstalverzekering.

Als je een inboedelverzekering afsluit wordt schade aan spullen in sommige gevallen vergoed. Bij bijvoorbeeld een brand, inbraak of storm. Het gaat hier om meubels en voorwerpen die niet vastzitten aan het huis.

Voor schade aan je huis is er een opstalverzekering. Een andere onmisbare verzekering is een overlijdensrisicoverzekering. Om te zorgen dat je partner of gezin in de woning kan blijven wonen op het moment dat jij overlijdt.

Het is handig om je hier van tevoren in te oriënteren. Zo kan je een betere inschatting maken van de maandelijkse kosten.

Gas, water en stroom

Gas, water en stroom behoren allemaal tot maandelijkse lasten. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar verschillende leveranciers en een schatting te maken van de kosten die je hier maandelijks aan kwijt bent.

Oriënteren, bezichtigen, bieden

Als je eenmaal weet wat voor huizen in jouw budget vallen is het tijd om te oriënteren. Dit kan je doen via verkoopwebsites, een makelaar of vanuit je eigen netwerk aan vrienden, familie en kennissen.

Daarna kan je bezichtigingen inplannen en eventueel een bod uitbrengen. Tijdens een bezichtiging wordt het aangeraden om een aankoopmakelaar mee te nemen. De aankoopmakelaar kan adviseren, kritisch kijken en ondersteunen met het bod uitbrengen.