FAQ

Spaarhypotheek kent men van de jaren tachtig en negentig. Deze vorm heeft jaren lang mensen geholpen om op een veilige manier en met hoge mate van zekerheid een hypotheek af te sluiten. Het afsluiten van een hypotheek kan enerverend werken. Wil jij nog meer informatie over spaarhypotheken? Op deze website vindt u de meest gestelde vragen over de spaarhypotheek.

Spaarhypotheek in simpele woorden

Met een spaarhypotheek betaal je maandelijks alleen rente over je lening. Gedurende de looptijd los je de lening dus nog niet af. De aflossing gebeurd pas aan het eind van de looptijd. Om zeker te zijn dat de lening wordt afgelost sluit je bij deze vorm van hypotheek ook een spaarverzekering af. Hiermee ‘spaar’ je het afgeloste bedrag die aan het eind van de looptijd betaald moet worden.

Brengt een spaarhypotheek risico’s met zich mee?

Een spaarhypotheek brengt geen grote risico’s met zich mee; het is dus relatief veilig. Met de spaarverzekering zorg dus ervoor dat jouw hypotheek aan het eind geheel wordt afgelost. Ten tweede weet jij van te voren hoeveel jij aan maandelijkse lasten zal moeten betalen tijdens de looptijd van jouw hypotheek.

Welke ongunstigheden kan een spaarhypotheek met zich mee brengen?

 • Bij een spaarhypotheek kan je niet meer dan de afgesproken hypotheekbedrag ‘sparen’.
 • De koppeling tussen hypotheek- en spaarrente zorgt voor inflexibiliteit.

Wat maakt dat een spaarhypotheek voordelig uitkomt?

 • Tijdens de looptijd van de hypotheek ‘spaar’ je het totaal hypotheekbedrag bij elkaar. Dat wilt zorgt dus voor zekerheid.
 • Er is sprake van stabiele woonlasten, ongeacht de hoogte van de hypotheekrente.
 • Het geld dat jij spaart voor de aflossing van jouw hypotheek is geheel belastingvrij.

Wie kan gebruik maken van een spaarhypotheek?

Een ieder kan gebruik maken van een spaarhypotheek. Voor starters is het voordelig door de constante lasten en de zekerheid dat de hypotheek aan het eind van de looptijd wordt afgelost. Voor ouderen en alleenstaanden is een spaarhypotheek minder interessant doordat zij een relatief hoge premie moeten betalen voor de overlijdensrisicoverzekering.

 Wat betaal je maandelijks aan lasten bij een spaarhypotheek?

Als je een spaarhypotheek heb afgesloten betaal je maandelijks hypotheekrente, een premie voor de spaarverzekering en voor de overlijdensrisicoverzekering.

Betaal je belasting over de opgebouwde vermogen van een spaarhypotheek?

Omdat de kapitaalverzekering van de spaarhypotheek niet onder box drie valt, betaal jij geen belasting. Verder hoef je ook niet aan de vermogensrendementsheffing te voldoen.

Wat is het verschil tussen een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek?

Bij een spaarrekening is er sprake van:

 • Het opbouwen van jouw vermogen middels een spaarverzekering en deze sluit je af bij een verzekeringsmaatschappij.
 • De overlijdensrisicoverzekering is verplicht.
 • Een spaarverzekering heeft maandelijkse poliskosten.

Bij een spaarrekening is er sprake van:

 • Het opbouwen van jouw vermogen middels een spaarrekening en deze sluit je af bij een bank.
 • De overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht.
 • Een spaarrekening heeft geen poliskosten.

Heb jij nog meer vragen? Laat het weten! Maak vandaag nog contact met ons en wij geven op maat gesneden antwoorden op jouw vragen.