Hypotheekstress? Familie Jansen lacht erom! Hun geheim? €500 minder woonlasten per maand!

Hypotheekstress? Familie Jansen lacht erom! Hun geheim? €500 minder woonlasten per maand!

Stel je voor: elke maand €500 extra te besteden. Droom? Nee hoor, realiteit voor de familie Jansen uit Utrecht. Zij waren die torenhoge energierekening en hypotheek zat. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, bedachten ze een slim plan.

Van Energievreter naar Energiekampioen

Het begon met een energieadvies. Een expert nam hun oude huis onder de loep en ontdekte al snel de boosdoeners: slechte isolatie, oude ramen, noem maar op. De oplossing? Isoleren, zonnepanelen installeren – kortom, het huis een energiemake-over geven.

Subsidies: Gratis Geld?!

Natuurlijk dachten ze meteen: “Dat wordt een rib uit ons lijf!” Maar toen ontdekten ze het gouden woord: subsidies! Honderden euro’s korting op hun duurzame plannen. Dat maakte het ineens een stuk aantrekkelijker.

Verbouwen Maar!

Met de subsidies in de pocket gingen ze aan de slag. Het was even aanpoten, maar het resultaat mocht er zijn: een warm, knus huis dat er ook nog eens supermodern uitzag.

De Kassa Rinkelde: Lagere Rekening & Groenhypotheek

En toen gebeurde het: de energierekening daalde met maar liefst 60%! Dat was al €180 per maand besparing. Maar wacht, er was meer! Dankzij hun energiezuinige huis konden ze oversluiten naar een groenhypotheek met een lagere rente. Nog eens €180 in de knip! In totaal scheelt het de familie Jansen nu €360 per maand.

Volgende Missie: Warmtepomp

Maar ze zijn nog niet klaar! Met al die extra centen denken ze nu aan een warmtepomp. En ja hoor, daar zijn ook subsidies voor! Ze checken alvast Simpel Subsidie voor meer info. Wie weet hoeveel ze dan nog meer kunnen besparen!

Conclusie: Jij Kan Het Ook!

Dus, als jij ook die torenhoge woonlasten zat bent, doe dan als de familie Jansen. Laat je huis checken, ontdek welke subsidies er voor jou zijn en geef je huis een groene make-over. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En wie weet, lig jij binnenkort ook wel met een cocktailtje aan het zwembad te genieten van die extra knaken!

FAQ

  1. Welke subsidies zijn er eigenlijk? 

Er zijn verschillende subsidies, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Check de website van de Rijksoverheid voor de laatste info.

  1. Groenhypotheek, wat is dat? 

Een groenhypotheek is een hypotheek met lagere rente als je huis energiezuinig is. Lekker duurzaam bezig zijn én besparen dus! Vraag je hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden.

  1. Is een warmtepomp altijd een goed idee? 

Een warmtepomp is superduurzaam, maar of het voor jou loont hangt af van verschillende dingen, zoals hoe goed je huis geïsoleerd is. Een energieadviseur kan je hierbij helpen.

Wat moet je regelen als je je eerste huis koopt?

Wat moet je regelen als je je eerste huis koopt?

Je eerste huis kopen is een hele grote stap. Het kost veel tijd, energie en kennis. Vaak krijg je veel informatie over je heen en zie je de bomen door het bos niet meer. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moet weten en regelen als je je eerste huis koopt.

Hypotheek

Een van de belangrijkste zaken van een huis kopen is je hypotheek. Het is handig om van tevoren te weten hoeveel je maximaal kan en wil lenen. Op deze manier kan je gerichter naar huizen zoeken en weet je hoeveel je kunt bieden.

Daarnaast is het goed om te weten wat voor soorten hypotheken er zijn. Dit zijn de meest voorkomende hypotheken:

  • Annuïteitenhypotheek: je betaalt zolang de rente vaststaat, iedere maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat voor een deel bestaat uit rente en een deel is aflossing. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af, later is dit omgekeerd.
  • Lineaire hypotheek: je betaalt een vast bedrag per maand aan aflossing. Het bedrag aan rente daalt elke maand. Het totale maandbedrag daalt hierdoor ook elke maand. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder, maar over de looptijd goedkoper.

Vergelijk ook hypotheken bij verschillende aanbieders. Op die manier kan je geïnformeerd een juiste keuze maken voor het soort hypotheek en rentepercentage.

Verzekeringen

Goed verzekerd zijn als je een huis hebt of een huis koopt is erg belangrijk. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering of een opstalverzekering.

Als je een inboedelverzekering afsluit wordt schade aan spullen in sommige gevallen vergoed. Bij bijvoorbeeld een brand, inbraak of storm. Het gaat hier om meubels en voorwerpen die niet vastzitten aan het huis.

Voor schade aan je huis is er een opstalverzekering. Een andere onmisbare verzekering is een overlijdensrisicoverzekering. Om te zorgen dat je partner of gezin in de woning kan blijven wonen op het moment dat jij overlijdt.

Het is handig om je hier van tevoren in te oriënteren. Zo kan je een betere inschatting maken van de maandelijkse kosten.

Gas, water en stroom

Gas, water en stroom behoren allemaal tot maandelijkse lasten. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar verschillende leveranciers en een schatting te maken van de kosten die je hier maandelijks aan kwijt bent.

Oriënteren, bezichtigen, bieden

Als je eenmaal weet wat voor huizen in jouw budget vallen is het tijd om te oriënteren. Dit kan je doen via verkoopwebsites, een makelaar of vanuit je eigen netwerk aan vrienden, familie en kennissen.

Daarna kan je bezichtigingen inplannen en eventueel een bod uitbrengen. Tijdens een bezichtiging wordt het aangeraden om een aankoopmakelaar mee te nemen. De aankoopmakelaar kan adviseren, kritisch kijken en ondersteunen met het bod uitbrengen.

Investeer in je huis en bespaar op de energierekening

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk en zeker in de maatschappij van tegenwoordig waarin we veel produceren en consumeren, is het essentieel om dit op een groenere manier te doen. We zijn in deze tijd steeds meer bezig met het bedenken van nieuwe en betere duurzame oplossingen en alternatieven, om de klimaatveranderingen drastisch tegen te gaan. Het is belangrijk dat we nu grote stappen gaan ondernemen om duurzamer te leven, voordat het te laat is. Als we onze levensstijl een stuk duurzamer maken, dragen we allemaal ons steentje bij aan een groene toekomst voor iedereen.

De klimaatveranderingen

Onze wereld en maatschappij zit in een constante verandering en zo zijn we steeds bezig met het uitvinden, vernieuwen en verbeteren van producten. In de samenleving van tegenwoordig is er ontzettend veel consumptie en productie, wat heel erg nadelig is voor onze aarde. Door alle vervuiling is de wereld erg achteruit gegaan en zo zijn de klimaatveranderingen een groot gevolg van al deze vervuiling. Je merkt in het eerste opzicht misschien niet zo veel van de klimaatveranderingen en zo vergeet je soms bijna wat er allemaal met de wereld gebeurd. Toch als je er goed bij stil staat, merk je al grote veranderingen in ons klimaat, die het resultaat zijn van de vervuiling in de wereld. Zo zijn de zomers tegenwoordig in Nederland bijvoorbeeld een stuk regenachtiger en kouder, dan de zomers van een paar jaar geleden.

Duurzame alternatieven en oplossingen

Er zijn ontzettend veel manieren om een stukje duurzamer te leven en zo heb je ook genoeg groene alternatieven, voor bijvoorbeeld niet duurzame leefgewoontes. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een paar keer per week minder de auto te pakken. Zo kan je bijvoorbeeld gewoon met de fiets naar werk, als je wat dichter bij huis werkt. Op die manier leef je al een stukje duurzamer en bespaar je ook nog eens een hoop geld op benzine. Ook door een paar keer per week minder vlees te eten, korter te douchen en je afval te scheiden, kan je al een hoop verschil maken.

De komst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van een van die duurzame oplossingen die op de markt zijn gekomen. Zonnepanelen maken het mogelijk om van je eigen opgewekte energie te leven, wat ook niet schadelijk is voor onze aarde. De zon is een duurzame energiebron en dit betekent dat hoeveel zonne-energie wij ook zouden opwekken, de zon zal elke dag blijven schijnen. Het opwekken van deze energie heeft ook geen nadelige gevolgen voor onze aarde en het klimaat. Je kan overal profiteren van de voordelen van panelen, zo heb je zonnepanelen den haag en ook zonnepanelen rotterdam

Financiering van je eerste huis met een startershypotheek

Jong zijn betekent niet alleen dat je geld moet uitgeven aan wandelen en vliegtickets. Heb je ook gedacht over een woning? Je toekomst? En denk niet dat je jong bent en niemand een hypotheek voor je zou willen afsluiten. Een startershypotheek is precies voor jou gemaakt. Wil je meer weten hoe het in elkaar zit als je met een startershypotheek jouw eerste droomhuis wilt kopen? Lees dan door en maak zelf een goede keuze.

Startershypotheek?

De term zegt al veel wat het woord betekent. Het is een hypotheek voor mensen die hun eerste koopwoning willen financieren. Ik geef een voorbeeld; stel je hebt jouw droomhuis gezien en die kost 190.000 euro. Je gaat naar de bank en je kan aan de hand van jouw inkomen maar 160.000 euro krijgen (bankhypotheek 160.000 euro). Je geeft het dan op, want je komt 30.000 euro te kort. Dat zou het geval zijn voor de komst van de startershypotheek. Met de startershypotheek hoef je nu jouw droom niet op te geven. In sommige gemeenten heb je de mogelijkheid om aanspraak te maken op een startershypotheek. Het tekort van 30.000 euro, zou je dan kunnen lenen bij de gemeente. Let wel dat dit een schatting is, maar elke gemeente heeft zijn eigen maximum en voorwaardes.

Jij kiest zelf welke type lening je hierbij wilt. Je kan kiezen uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Het maakt niet uit welke vorm je kiest, onthoud dat je de hypotheekrente mag aftrekken van je inkomstenbelasting. De financieel adviseur helpt je hiermee. Er zal bij alle geldverstrekker van startershypotheken voor je gekeken worden en ook bij je eigen bank. Doe dit niet alleen en vraag hulp aan een professionele hypotheker.

Voordelen van een startershypotheek

Het allerbelangrijkste voordeel van een startershypotheek is dat je nu wel jouw droomhuis kunt kopen en die niet hoeft op te geven. Een andere groot voordeel is dat je bij het sluiten van de starterhypotheek met de gemeente, geen rente hoeft te betalen over de eerste drie jaren. Je hoeft ook gedurende de eerste 3 jaren niet af te lossen. Je lost dan de eerste 3 jaren alleen de starterslening die je bij de bank hebt genomen af, dus over de 160.000 euro. Ook de rente die je betaald wordt alleen over de 160.000 euro berekent de eerste 3 jaren. Na de 3 jaren vindt er een evaluatie plaats en zal er gekeken worden of je genoeg draagkracht hebt om te beginnen met het aflossen van de startershypotheek (30.000 euro). Dit hypotheek model is speciaal voor jongeren ontwikkeld, omdat er van hun verwacht wordt dat hun inkomen de komende jaren alleen maar zal stijgen. Wanneer je jong bent hebt je genoeg energie om geld te verdienen, toch? Dat is immers wat de banken denken.

Begin met een starterwoning

Een starterswoning is een kleinere woning die als eerste woning is gekocht. Starterswoningen hebben meestal twee slaapkamers of minder. Of als je met geluk een 3 kamerwoning hebt gevonden, zijn het hele kleine slaapkamers. Ze hebben meestal ook niet alle voorzieningen die je zou willen of ze bevinden zich misschien op een minder dan ideale locatie. Dit is een populaire optie bij jongere huizenkopers omdat het minder duur is en je het kunt krijgen zonder jaren te wachten om te sparen voor een aanbetaling. Het kopen van een starterswoning kan je de kans geven om geld te besparen en tegelijkertijd te sparen voor een grotere familiewoning. Zodat wanneer je jouw gezin hebt je altijd jouw woning snel en gemakkelijk kan upgraden. Als je jong bent moet je ergens een stap maken voor een goede toekomst. Als je dat niet doen, zal je op oude leeftijd realiseren hoeveel tijd en geld je hebt verspild. Nu ben je jong en heb je veel opties. Maak gebruik ervan. Profiteer van het ‘jongzijn’. Dit zijn je gouden kansen van het leven.

Besparen op je energierekening doe je zo

Huishouden besparen

De energierekening is een van de hoogste uitgaves van elke huishouden. Je kan het gewoon niet overslaan. Als je ontdekt hoe je in het hele huis elektriciteit kan besparen, kan je jaarlijks enorm veel geld besparen op elektriciteit alleen. Zonder je te vertellen dat je een trui en wat pantoffels moet aantrekken, gaan we je manieren geven om elektriciteit te besparen met de items die je al in huis hebt. Je weet wel, je grote apparaten, kleine apparaten, elektronica, verwarmings- en koelsystemen en verlichting. Lees door hoe je dat kunt doen.

1. Vraag een energie-audit aan

Veel nutsbedrijven bieden klanten een gratis energie-audit aan en het is de moeite waard om hiervan te profiteren. Als je die mogelijkheid niet hebt, voer dan zelf jouw energie-audit uit. Het zal je wegwijs maken in welke gebieden je het energieverbruik zou kunnen verminderen.

2. Geef jouw meterstand door en houd het bij

Laat het energiebedrijf niet raden voor je hoeveel je verbruik is geweest. Het kost minder dan twee minuten van jouw tijd om de meterstanden van jouw gas- en elektriciteitsmeters te controleren en door te geven. Doe het dus elke maand om ervoor te zorgen dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.

3. Doe de was in koud water

Kleren wassen verbruikt niet alleen veel water, maar ook veel stroom. De wasmachine verbruikt al redelijk veel stroom en dan ook nog als je de was met warm water moet doen moet je ook rekening houden met de kosten van de verwarmer. Een van de beste manieren om hier te besparen is om de was met kraanwater te doen. Je kleding beschadigt helemaal niet. Om jouw wasmachine van warm water te voorzien, moet de boiler hard werken en veel stroom verbruiken.

4. Maak lichten uit

Doe de lampen uit wanneer je een kamer of ruimte verlaat. Je kan echter meer doen dan alleen een schakelaar omdraaien om serieuze besparingen te realiseren. Een goede tip is om al jouw gloeilampen te vervangen door energiezuinige compacte fluorescentielampen (CFL’s), of beter nog, light-emitting diodes (LED’s). Je kan ook bewegingssensoren installeren. Bewegingssensoren zijn de perfecte oplossing voor de plekken waar het licht altijd aan staat, zoals de gang of de badkamer. Ze schakelen automatisch de verlichting aan en uit, zodat je alleen licht krijgt wanneer je het nodig hebt.

5. Sluit gleuven goed af

Let op voor plaatsen waar koude lucht uit jouw kamer kan ontsnappen, zoals onder deuropeningen en via openstaande ramen. Leg een opgerolde handdoek langs de onderkant van de deur om de koude lucht binnen te houden. Zorg ervoor dat al je ramen volledig gesloten zijn en trek je gordijnen dicht om de hoeveelheid warmte die van buitenaf de kamer binnenkomt drastisch te verminderen.

6. Maak de airco regelmatig schoon

Als je de airconditioner regelmatig schoonmaakt zal hij beter presteren. Onderhoud is belangrijk. Koelmonteurs gebruiken hogedrukreinigers om schimmel, bacteriën en andere afzettingen uit jouw airconditionerfilters te verwijderen. Als hij niet wordt onderhouden, moet jouw airconditioner veel harder werken om jouw huis te koelen, waardoor hij onderweg extra kilowatts opslokt.

Een financieel adviseur inzetten of zelf je hypotheek regelen?

Of je nu een woning wilt kopen of een hypotheek sluit, het is hierbij belangrijk dat je weet wat je doet en wat je rechten en plichten zijn. Als je het niet weet waarmee je bezig bent, kan je heel gemakkelijk benadeeld worden. Deze blog helpt je erachter te komen of je een hypotheekadviseur moet inschakelen, waar je gratis advies kunt krijgen of je het beter zelf voor mekaar kan krijgen. Neem het eerst even goed door voor je een besluit neemt.

Voordelen voor het inhuren van een financieel adviseur

1. Profiteer van hun ervaring

De financieel adviseurs werken de hele dag, elke dag met woning- en investeringsleningen, dus ze kennen het proces. Door hun jarenlange ervaring weten ze hoe ze de beste deal voor je kunnen vinden. Omdat ze weten waar ze op moeten letten, kunnen ze snel inzicht krijgen in jouw specifieke situatie en je helpen bij het vinden van de juiste hypotheek voor jouw situatie. Het is fijn om een expert in je hoek te hebben.

2. Deskundig advies en aanbevelingen

Financieel adviseurs zijn verplicht om in jouw belang te werken – niet in het belang van de bank of geldschieter. Goede makelaars zullen met je samenwerken om jouw doelen en jouw financiële situatie te begrijpen, om het beste product te bieden dat aan jouw behoeften en eisen voldoet.

3. Kost je minder tijd

Financieel adviseur zullen je helpen het proces te versnellen. Ze zijn zeer geschikt om zaken voor je snel af te handelen vanwege hun uitstekende werkrelaties en gevestigde reputaties. Over het algemeen zal het werken met een gerenommeerd financieel adviseur een paar dagen minder kosten voor het aanvraagproces in vergelijking met wanneer je het zelf zou doen.  

4. Hulp met alle papierwerk

De vereiste financiële documentatie wordt in een keer goed voor je gedaan. Door ervoor te zorgen dat je al je eenden op een rij hebt voordat je je hypotheek aanvraagt, zal het proces veel soepeler verlopen. Onvoldoende documentatie kan het goedkeuringsproces voor leningen vertragen of zelfs helemaal stopzetten, dus je moet weten wat je aan tafel moet brengen.

Er kan iets worden gemist dat ertoe kan leiden dat jouw lening later wordt geweigerd als het pre-goedkeuringsproces niet extreem goed gedocumenteerd is. Wees oplettend en gebruik de hulp van een ervaren professionele financieel adviseur.

5. Financieel adviseurs staan voor de lange termijn voor je klaar

Een van de cruciale eigenschappen van een geweldige financieel adviseur is hun vermogen om relaties op te bouwen. Hoewel het belangrijk is om relaties met banken en kredietverstrekkers op te bouwen en te onderhouden, zal je ook profiteren van een goede relatie met financieel adviseurs. Verwacht dat ze bij je zullen zijn als je een hypotheek afsluit en tot ver in de toekomst. Als de omstandigheden bijvoorbeeld veranderen en ze denken dat je ergens anders een betere deal kunt krijgen, laten ze je dat weten en helpen ze je om het voor elkaar te krijgen.

Voordelen als je het zelf doet?

Natuurlijk kan je jouw hypotheek aanvraag en het heel proces van een woning kopen alleen doorlopen. Maar het enige voordeel hierbij tegenover de honderden nadelen is dat je de financieel adviseur niet hoeft te betalen. Maar ga eens zelf na, hoe vaak je kantoren in en uit moet gaan, papier werk opnieuw moet doen omdat het niet goed is ingevuld. Het is veel om op te noemen. Voordat je dus kunt nadenken over het kopen van jouw droomhuis, moet je er zeker van zijn dat jouw financiën op orde zijn en dat je je verstandig en grondig hebt voorbereid voordat het hypotheekgoedkeuringsproces begint. Het inhuren van een financieel adviseur bespaart je veel geld, tijd en vooral stress. Een hypotheek aanvraag en het sluiten van een goede deal kan enorm stressend zijn als je absoluut niet weet waarmee je bezig bent. Gebruik de hulp die je dus kan vinden.