Huishouden besparen

De energierekening is een van de hoogste uitgaves van elke huishouden. Je kan het gewoon niet overslaan. Als je ontdekt hoe je in het hele huis elektriciteit kan besparen, kan je jaarlijks enorm veel geld besparen op elektriciteit alleen. Zonder je te vertellen dat je een trui en wat pantoffels moet aantrekken, gaan we je manieren geven om elektriciteit te besparen met de items die je al in huis hebt. Je weet wel, je grote apparaten, kleine apparaten, elektronica, verwarmings- en koelsystemen en verlichting. Lees door hoe je dat kunt doen.

1. Vraag een energie-audit aan

Veel nutsbedrijven bieden klanten een gratis energie-audit aan en het is de moeite waard om hiervan te profiteren. Als je die mogelijkheid niet hebt, voer dan zelf jouw energie-audit uit. Het zal je wegwijs maken in welke gebieden je het energieverbruik zou kunnen verminderen.

2. Geef jouw meterstand door en houd het bij

Laat het energiebedrijf niet raden voor je hoeveel je verbruik is geweest. Het kost minder dan twee minuten van jouw tijd om de meterstanden van jouw gas- en elektriciteitsmeters te controleren en door te geven. Doe het dus elke maand om ervoor te zorgen dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.

3. Doe de was in koud water

Kleren wassen verbruikt niet alleen veel water, maar ook veel stroom. De wasmachine verbruikt al redelijk veel stroom en dan ook nog als je de was met warm water moet doen moet je ook rekening houden met de kosten van de verwarmer. Een van de beste manieren om hier te besparen is om de was met kraanwater te doen. Je kleding beschadigt helemaal niet. Om jouw wasmachine van warm water te voorzien, moet de boiler hard werken en veel stroom verbruiken.

4. Maak lichten uit

Doe de lampen uit wanneer je een kamer of ruimte verlaat. Je kan echter meer doen dan alleen een schakelaar omdraaien om serieuze besparingen te realiseren. Een goede tip is om al jouw gloeilampen te vervangen door energiezuinige compacte fluorescentielampen (CFL’s), of beter nog, light-emitting diodes (LED’s). Je kan ook bewegingssensoren installeren. Bewegingssensoren zijn de perfecte oplossing voor de plekken waar het licht altijd aan staat, zoals de gang of de badkamer. Ze schakelen automatisch de verlichting aan en uit, zodat je alleen licht krijgt wanneer je het nodig hebt.

5. Sluit gleuven goed af

Let op voor plaatsen waar koude lucht uit jouw kamer kan ontsnappen, zoals onder deuropeningen en via openstaande ramen. Leg een opgerolde handdoek langs de onderkant van de deur om de koude lucht binnen te houden. Zorg ervoor dat al je ramen volledig gesloten zijn en trek je gordijnen dicht om de hoeveelheid warmte die van buitenaf de kamer binnenkomt drastisch te verminderen.

6. Maak de airco regelmatig schoon

Als je de airconditioner regelmatig schoonmaakt zal hij beter presteren. Onderhoud is belangrijk. Koelmonteurs gebruiken hogedrukreinigers om schimmel, bacteriën en andere afzettingen uit jouw airconditionerfilters te verwijderen. Als hij niet wordt onderhouden, moet jouw airconditioner veel harder werken om jouw huis te koelen, waardoor hij onderweg extra kilowatts opslokt.